tisdag 30 december 2014

Chicken in the wood



Svavelticka (Laetiporus sulphureus)

Denna vedlevande ticka är kanske den mest ögonfallande svamp i våra skogar och som ung är den ärbar. Heter "Chicken in the wood" i Storbritannien. God i en currystuvning. Påminner om kyckling i smaken. Man finner dem på lövträd, vanligtvis ek. bilden är tagen vid Oxhagen nära Stensättra.






Dofttaggsvamp


Hydnellum suaveolens

En av två korktaggsvampar som är blåfärgade. Mindre allmän i Huddinges skogar. Användes förr i linneskåpen som ersättning till lavendel när inte parfymerad tvättmedel existerade. Kan vara ett naturligt doftalternativ till allergiker. Taggsvampen har en sötaktig parfymliknande doft. 





söndag 28 december 2014

Guldskivling


Bolbitius titubans

Guldskivling är en  liten svamp som väcker uppmärksamhet där den växer. I familjen guldskivlingar finns det åtta arter i norden och av dem finns sju representerade Sverige. Bolbitius titubans är allmän i Huddinge. Arterna är saprotrofa och växer på spillning, murken ved eller i förna. Denna bild är tagen vid Huddinge sjukhus.


Kandelabersvamp

Artomyces pyxidatus

Kandelabersvamp är en fingersvamplik vedlevande svamp, lever på starkt rötande lågor från asp men kan sällsynt växa på gran, då har svampen en matt rosa färg.
Många tror att Kandelabersvampen är en fingersvamp, men skiljer sig från dessa genom att grentopparna är skållikt utvidgade och från skålens kant utgår flera nya grenar. Här på Södertörn är denna vackra och ovanliga art lite mer allmän. Huddinges naturvård låter asplågorna få ligga kvar i naturen så nya mycel kan få fäste. Detta ovanligt stora exemplar förevigades vid Visättra Sportcenter. Svampen är rödlistad (NT)



Blomkålsvamp









Sparassis crispa

Blomkålsvampen är en parasit som växer vid tallens fot eller vid synliga tallrötter. En gigant både i storlek och i smak. Eftersökt av många svampplockare. Svårt att finna några förväxlingsarter till denna förnäma matsvamp. Recept kommer snart. Svampen är en singnalart och visar på stora naturvärden där den växer.