Sherrymarinerad lax på bädd av Svart trumpetsvamp
Skall du ha finfest! Då är detta receptet "perfect" för dig. Skryt om vår närmiljö!
Svart trumpetsvamp har vi mycket utav här på Södertörn, numera Sveriges tredje störta Ö! Under hassel kan du finna denna lyxiga matsvamp, i mängder desstom.Vi öbor har naturligtvis stil och smak.
Använd inte torkad svamp till detta recept. Jag brukar förvälla trumpeterna i stekpannan, när det smäller om svampen är det dags att hälla av och i med nästa lass svamp. Frys in dem snarast.
Ta den rökta laxen och pensla med 50/50 torr sherry/olivolja. Lägg i plastpåse över natten.
Tina svampen, cirka 50 gr per person. För 4 personer. Ta 2 färska fikon och ta ut fruktköttet, Stek svampen i smör. Ner med en matsked svart vinbärsgele när svampen fått 5 minuter i stekpannan, sedan några nypor salt. I med fikonen och lite vatten. När du har reducerat bort vattnet, i med en skvätt balsamico vinäger och bränn av. Lägg upp som på bilden. Laxbitarna skall vara kylskåpskalla.
Jag brukar göra en sås av egengjord majonäs, tunna ut med lite grädde, några droppar pressad limesaft, färsk finklippt gräslök och pyttelite Tabasco.
Champagne är ett måste till denna rätt, dessutom skall vinet luftas i minst 3 timmar, nej bubblorna försvinner inte! Alla viner bör luftas. Köp små buteljer om det finns, viner utvecklas normalt fortare i små flaskor och får en mer mogen karaktär. Ett glas räcker mer än väl.
Skall du ha finfest! Då är detta receptet "perfect" för dig. Skryt om vår närmiljö!
Svart trumpetsvamp har vi mycket utav här på Södertörn, numera Sveriges tredje störta Ö! Under hassel kan du finna denna lyxiga matsvamp, i mängder desstom.Vi öbor har naturligtvis stil och smak.
Använd inte torkad svamp till detta recept. Jag brukar förvälla trumpeterna i stekpannan, när det smäller om svampen är det dags att hälla av och i med nästa lass svamp. Frys in dem snarast.
Ta den rökta laxen och pensla med 50/50 torr sherry/olivolja. Lägg i plastpåse över natten.
Tina svampen, cirka 50 gr per person. För 4 personer. Ta 2 färska fikon och ta ut fruktköttet, Stek svampen i smör. Ner med en matsked svart vinbärsgele när svampen fått 5 minuter i stekpannan, sedan några nypor salt. I med fikonen och lite vatten. När du har reducerat bort vattnet, i med en skvätt balsamico vinäger och bränn av. Lägg upp som på bilden. Laxbitarna skall vara kylskåpskalla.
Jag brukar göra en sås av egengjord majonäs, tunna ut med lite grädde, några droppar pressad limesaft, färsk finklippt gräslök och pyttelite Tabasco.
Champagne är ett måste till denna rätt, dessutom skall vinet luftas i minst 3 timmar, nej bubblorna försvinner inte! Alla viner bör luftas. Köp små buteljer om det finns, viner utvecklas normalt fortare i små flaskor och får en mer mogen karaktär. Ett glas räcker mer än väl.