Cantharellus pallens
Detta är för mig försommarens kanske största svamphändelse, att fylla korgen med denna superdelikatess. En mycket matig svamp som är mycket godare än Kantarell (Cantharellus cibarius) Du hittar blek kantarell under Ek och Hassel från mitten av juni. Svampen är ljuvlig, stuvad tillsammans med spenatpasta och en lagom kyld chardonnay från Frankrike. Jag föredrar själv Petit Chablis, lagom harmonisk till kantarellens mjuka aromer.
Stek kantarellerna i bra smör och på slutet bränn av med samma vin du skall dricka till maten. Vill du förhöja kantarellsmaken så ta i en knivsudd vanlig curry innan grädden har tjocknat till. Salt och vitpeppar efter behag. Fläskkött är magiskt till!
Det finns en myt om att vitpeppar skall göra Kantarellens smak bitter. Jättegalet. Plocka däremot inte gammal svamp, de kan förstöra hela anrättningen. Låt de få stå kvar. Gammal svamp är dessutom hälsofarlig. Tråkigt nog säljer både butiker och torgstånd otjänlig svamp! Hur många som blir sjuka finns det tyvärr ingen statistik på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar